Interview Radio 1: Week van de werkstress

Week van de werkstress

Door het vele thuiswerken hebben behoorlijk wat mensen moeite om de balans tussen werk en privé te vinden én te bewaken. Zij krijgen last van werkstress waarbij een eventuele burn-out op de loer ligt. In november was de week van de werkstress. Marie-José Cremers, directeur van Perducam zat in de studio voor een interview!

 

In het algemeen en in het bijzonder in deze coronatijd. Maar liefst 1,3 miljoen mensen hebben met werkstress te maken en dat gaat gepaard met 3,1 miljard aan kosten voor werkgevers. Petra van de Goorbergh, directeur van OVAL, een brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid van werknemers, denkt dat het aantal mensen met een burn-out door de coronacrisis verder zal toenemen.

Balans tussen werk en privé
Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers samen kijken hoe ze het thuiswerken goed kunnen vormgeven, zodat de balans tussen werk en privé goed bewaakt wordt. Het thuiswerken heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant geeft het de vrijheid om even tussendoor iets anders te doen, aan de andere kant maakt het dat werk en privé heel erg in elkaar overvloeien.

Van de Goorbergh ziet vaak dat de aanpak van werkstress en het voorkomen van een burn-out door werkgevers wordt gezien als iets wat de persoon zelf moet oplossen. Maar volgens haar is het een samenhang tussen wat de werknemer én de werkgever kan doen. “Gewoon het gesprek met elkaar voeren, dat zou misschien al heel veel hebben kunnen voorkomen”, zegt zij bij Stax&Toine.

“Werkstress en werkdruk is op zich niet slecht, maar het slaat om in een burn-out als je te lang wordt blootgesteld aan langdurige stress. Dan helpt het ook niet om een weekje vakantie te nemen, dan laad je niet meer op”, zo vertelt Van de Goorbergh.

Ontspanning
Marie José Cremers, sociaal psycholoog en burn-out coach, ziet inderdaad sinds corona dat mensen in bijvoorbeeld de zorg en ict vermoeider zijn. Volgens haar heeft een burn-out ook psychische componenten, maar het is eigenlijk een fysiek/biologisch verhaal, waar er eigenlijk geen rust en ontspanning meer is.

Om te voorkomen dat mensen een burn-out krijgen, zou het volgens Cremers helpen als werkgevers rust faciliteren, zoals ’s middags verplicht niet tussen 12 en 1 op de telefoon of computer of verplicht gezamenlijk een aantal ademhalingsoefeningen doen. “Het gaat echt over: kun je weer in de ontspanning komen. Hard werken vraagt hard ontspannen. Het helpt als een werkgever heel duidelijk aangeeft dat je overdag naar de winkel mag gaan.”

Als werkgever dat niet doet, dan kun je zelf kijken wat helpt om je hoofd leeg te maken, zoals goed slapen, en zelfs een powernap, of een kwartiertje op je bed liggen overdag kan heel ontspannend werken. En lopen!

Actualiteiten

Contact

PERDUCAM

Kooltjesbuurt 9
1411 RZ Naarden-Vesting

Telefoon
035 – 622 5286

E-mail
officemanagement@perducam.nl

Google Maps voor uw route

Aangesloten bij